Venäjän sotatoimien vaikutukset ampumaurheiluun kansainvälisesti ja Suomessa
16.3.2022 klo 10:18
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat vaikuttaneet laajasti myös kansainväliseen ampumaurheiluun. Käytännössä Venäjä ja Valko-Venäjä on suljettu kansainvälisen urheilutoiminnan ulkopuolelle.

Suomen Ampumaurheiluliitto julkisti kannanottonsa saman päivän iltana kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun 24. päivänä.

Puheenjohtaja Vesa Nissisen allekirjoittaman kannanoton mukaan liittovaltuusto ja liittohallitus tuomitsevat tapahtumat yksimielisesti ja toteavat, että kaikki Venäjään liittyvä liiton johtama toiminta päätetään välittömästi, olipa kyse sitten kilpailutoiminnasta tai hallinnollisista toimista.

ESC päätti 25. helmikuuta EM-kisojen siirtämisestä pois Venäjältä. Uutta kisapaikkaa ei vielä ole päätetty.

ISSF julkisti maaliskuun 1. päivänä päätöksen, jonka mukaan Venäjä ja Valko-Venäjä eivät saa osallistua ISSF:n arvokisoihin 1. maaliskuuta lähtien. Päätös on voimassa toistaiseksi. ISSF kertoi 7. maaliskuuta noudattavansa Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) suosituksia Venäjän ja Valko-Venäjän suhteen.

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on helmikuun lopussa kehottanut kaikkia kansainvälisiä lajiliittoja siirtämään tai perumaan Venäjälle tai Valko-Venäjälle suunnitellut urheilutapahtumansa, eikä KOK suosittele venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ja toimihenkilöiden osallistumista urheilutapahtumiin. IPC on tehnyt samanlaisen linjauksen.

SAL allekirjoitti yhtenä 30 liitosta 2. maaliskuuta julkistetun, Suomen Uimaliiton aloitteesta tehdyn suomalaisten urheilujärjestöjen yhteisestä kannanotosta Venäjän ja Valko-Venäjän poissulkemiseksi kaikesta kansainvälisestä urheilutoiminnasta. Kannanotossa urheilujärjestöt tuomitsivat jyrkästi Venäjän ja sen liittolaisen Valko-Venäjän sotatoimet Ukrainaa vastaan ja vaativat urheilun kansainvälisiä järjestöjä tarttumaan välittömiin toimiin Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemiseksi pois kaikesta kansainvälisestä urheilutoiminnasta, kunnes rauhanomainen ratkaisu on saavutettu ja kaikilla osapuolilla on yhtenäinen mahdollisuus osallistua tuleviin urheilutapahtumiin.

Kansainvälinen sportinglajien liitto FITASC kertoi 2. maaliskuuta peruneensa compak sportingin kansainvälisen GP-kilpailun, joka piti järjestää Venäjän Omskissa myöhemmin tänä vuonna. FITASC päätti myös venäläisten sulkemisesta ulos kansainvälisistä kilpailuista, mutta nojasi päätöksensä Venäjän liiton päätökseen olla lähettämättä urheilijoita kansainvälisiin kisoihin.

Practical-ammunnan kansainvälinen kattojärjestö IPSC päätti 28. helmikuuta pitämässään ylimääräisessä kokouksessa perua Venäjällä huhtikuussa 2023 järjestettäväksi aiotut action airin MM-kilpailut. Myös kaikki Venäjällä järjestettäviksi aiotut muut level 3:n tai korkeamman tason kansainväliset practical-kilpailut peruttiin IPSC:n päätöksellä. Lisäksi IPSC linjasi, että Venäjän ja Valko-Venäjän ampujat ja kilpailutuomarit eivät saa toistaiseksi osallistua mihinkään kansainvälisiin kilpailuihin.

Practicalin Pohjoismaat (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska) tekivät 6. maaliskuuta päätöksen, jonka mukaan venäläiset tai valkovenäläiset eivät toistaiseksi saa osallistua kilpailijoina tai toimitsijoina minkään tasoisiin kisoihin, ei myöskään level 1 tai 2 missään Pohjoismaissa. Pohjoismaat päättivät myös, ettei venäläisen tai valkovenäläisen ole mahdollista vaihtaa regionia (practicalissa maa muodostaa regionin) mihinkään Pohjoismaahan. Pohjoismaalaiset eivät myöskään saa osallistua minkään tasoisiin kilpailuihin Venäjällä tai Valko-Venäjällä kilpailijoina tai toimitsijoina.

Pohjoismaiden ampumaurheiluliitto (NSR) lähetti 8. maaliskuuta Euroopan ampumaurheiluliitolle (ESC) kirjeen, jossa se vaatii ylimääräistä yleiskokousta koolle Venäjän sotatoimien takia. NSR totesi kirjeessä olevansa järkyttynyt viime aikojen tapahtumista. Se ilmoitti tukevansa Ukrainaa ja vaati ESC:tä tuomitsemaan Valko-Venäjän tukemat Venäjän sotatoimet Ukrainassa.

NSR vetosi myös Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) vaatimuksiin toimimaan olympiahengessä. NSR tukee päätöksiä, joiden mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat ja toimitsijat on suljettu kansainvälisestä urheilutoiminnasta.

NSR vaati, että ESC:n puheenjohtajisto kokoontuu mahdollisimman pian ennen Norjan Hamarissa 18. maaliskuuta alkavia ilma-aseiden EM-kilpailuja ja kutsuu koolle ESC:n yleiskokouksen. Ylimääräisessä yleiskokouksessa jäsenmaat harkitsisivat hyväksyvätkö ne sen, että ESC:n nykyinen johto jatkaa tehtävissään.

NSR:n kahdeksan jäsenmaan lisäksi ainakin Saksa, Sveitsi, Yhdysvallat, Slovenia ja Ukraina ovat tähän mennessä ilmaisseet toiveen myös hallinnollisen tason tarkasteluun venäläisten ja valkovenäläisten osalta.  ISSF:n puheenjohtaja on venäläinen Vladimir Lisin ja pääsihteeri venäläinen Alexander Ratner, joka on myös ESC:n puheenjohtaja. ESC:n hallituksessa on lisäksi venäläinen Anna Leshchikova, joka on ESC:n edustajan mandaatilla ISSF:n valtuustossa (council).

Myös kansainvälinen ammuntaharrastuksen maailmanfoorumi WFSA kertoi tukevansa KOK:n suosituksia sulkea Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat pois kansainvälisestä toiminnasta.

Norjan liitto on ilmoittanut kansallisen olympiakomiteansa tukemana, että venäläiset ja valkovenäläiset ESC:n hallinnon ihmiset eivät ole tervetulleita ilma-aseiden EM-kisoihin Hamariin.

Ohjeet seurojen toimintaan

Ampumaurheiluliiton jäsenseurojen tulee omassa toiminnassaan ottaa huomioon se, että kaikki SAL:n jäsenseurojen jäsenet ovat edelleen oikeutettuja kilpailemaan SAL:n alaisissa kilpailuissa seuransa nimissä kansalaisuudestaan riippumatta, jos heillä on kilpailulisenssi, ja osallistumaan seuratoimintaan normaalisti.

Urheilijoita tai toimitsijoita, jotka edustavat kilpailuissa Venäjää tai Valko-Venäjää (ei siis SAL:n seuraa) ei tule hyväksyä osallistumaan seuran järjestämiin tai seuran radalla järjestettäviin kilpailuihin niiden tasosta riippumatta.

Suomesta ei tule lähteä kilpailemaan Venäjälle tai Valko-Venäjälle minkään tasoisiin kilpailuihin toistaiseksi.

Ampumaurheiluliitto korostaa, että Ukrainan tilanteen ei tule antaa vaikuttaa Suomessa asuvien venäläisten tai valkovenäläisten yleiseen kohteluun ihmisinä ja yksilöinä seuratoiminnassa eikä rasismia tule lietsoa näiden tapahtumien varjolla.