Larnakan maailmancup: Eetu Kallioiselle hopeaa, Marjut Heinonen seitsemäs
28.3.2023 klo 18:55

Eetu Kallioinen komeasti palkintokorokkeella. Edelliset suomalaisen skeet-ampujan maailmancupin mitalisijat ovat vuodelta 2009 (Marko Kemppainen ja Heikki Meriluoto). (Kuvat: Tommi Takanen)

Haulikkolajien maailmancupissa oli hieno suomalaispäivä, sillä finaaleissa nähtiin kaksi suomalaista. Eetu Kallioinen sijoittui miesten skeetissä upeasti toiseksi, ja Marjut Heinonen oli naisten skeetissä seitsemäs. Timi Vallioniemi putosi miesten finaalista uusinnan jälkeen ja oli lopulta 11:s.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) haulikkolajien maailmancup jatkui tiistaina Kyproksen Larnakassa. Tänään ammuttiin miesten ja naisten skeetin toinen kilpailupäivä eli peruskilpailun viimeiset 50 kiekkoa ja finaalit.

Miesten skeetissä Suomea edustivat Ala-Hämeen Ampujien Eetu Kallioinen ja Timi Vallioniemi sekä Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura) ja Lari Pesonen (Ilomantsin Erämiehet). Pesonen kilpaili niin sanottuna RPO-ampujana (ranking points only).

Miesten skeetin mitaliottelun ampujat esittelyssä. (Kuva: Tommi Takanen)

Kallioinen sijoittui vuoden ensimmäisessä maailmancupissa Marokon Rabatissa parhaana suomalaisena 13:nneksi (121). Vuoden toisessa maailmancupissa Qatarin Dohassa hän teki tuloksen 122, pääsi finaaliuusintaan ja sijoittui lopulta 17:nneksi.

Nyt Kallioisen peruskilpailun tulos oli 121 (25+25+23+23+25), jolla heltisi suora finaalipaikka. Saksan Sven Korte oli peruskisan ykkönen tuloksellaan 123. Yhdysvaltain Dustan Taylor oli toinen (122).

Kallioinen oli semifinaalissa kymmenen kiekon jälkeen kolmantena (9). Edellä olivat Korte ja Kyproksen Georgios Achilleos (10). Kuusi kiekkoa lisää ja Kallioinen oli noussut ykköseksi (15). Egyptin Azmy Mehelba putosi ensimmäisenä jatkosta, ja sitten oli Achilleoksen vuoro pudota neljän parhaan joukosta. Näin Kallioinen oli semifinaalin ykkönen ja Korte kakkonen. He jatkoivat neljän parhaan mitaliotteluun. Seurakseen he saivat toisesta semifinaalista Italian Erik Pittinin ja Yhdysvaltain Dustan Taylorin.

Mitaliottelussa kaikki rikkoivat ensimmäisistä kymmenestä kiekosta yhdeksän. Kymmenen kiekkoa lisää ja Kallioinen varmisti itselleen ensimmäisen mitalinsa maailmancupissa. Piitini ja Kallioinen olivat rikkoneet 18/20 kiekkoa. Korte jatkoi kamppailua mitaleista, ja Taylor sijoittui neljänneksi.

Kallioinen, 24, sijoittui Tokion olympialaisissa neljänneksi ja saavutti EM-pronssia samana vuonna (2021). Hän oli ennen tätä sijoittunut kaksi kertaa maailmancupissa neljänneksi (Hollola 2019 ja Nikosia 2022).

Kun 30 kiekkoa oli ammuttu, Pittini ja Kallioinen olivat sijoilla 1 ja 2 tuloksellaan 28/30. Korte ei enää saanut kaksikkoa kiinni, vaan sai pronssia (24/30).

Pittini rikkoi kaikki viimeiset kymmenen kiekkoa (38/40). Kun Kallioinen ”pummasi” viimeiseltä paikalta toisen kiekon, oli peli päättynyt: Pittini ykkönen ja Kallioinen toinen. Kallioisen ei enää tarvinnut ampua kahta viimeistä kiekkoa.

– Nyt on aika hyvät fiilikset, kuten tässä vaiheessa pitääkin olla. Aika putkeen meni, ei kuitenkaan ihan täysin, Kallioinen viittasi toiseen sijaansa.

– En kuitenkaan ollut nyt neljäs. Ammunta oli finaalissa aika mukavasti kulullaan, ja tiesin mitä tein, Kallioinen sanoi ennen kuin kiirehti palkintojenjakoon.

Vallioniemi teki peruskilpailussa tuloksen 120 (25+25+24+22+24) ja pääsi seitsemän miehen finaaliuusintaan. Vallioniemi jäi harmillisesti finaalista ensimmäisenä ulos, kun jaossa olleet kaksi paikka nappasivat Egyptin Azmy Mehelba ja Italian Erik Pittini.

– Ensimmäinen kisapäivä sujui hyvin yhtä virhettä lukuun ottamatta. Kakkospäivänä oli aika vahva tuulikeli, ja kiekkoja sai kauhoa tosissaan, jotta sai niitä rikki, Vallioniemi kertoi.

– Ennen viimeistä kierrosta oli aika varma tieto, että ”tukkoon” pitää viimeinen ampua, jos aikoo suoraan päästä finaaliin, mutta yhtä vajaaksi jäi. Ratkoissa pääsin lähelle finaalipaikkaa, mutta kovasti harmittaa jäädä ensimmäisenä finaalista ulos. Toivotaan kuitenkin, että tällä sijoituksella irtoaa paikka Euroopan kisoihin.

Vallioniemi sijoittui lopulta 11:nneksi. Hän on ampunut hyvin, sillä hän teki edellisessä, Qatarin Dohassa järjestetyssä maailmancupissa huipputuloksen 124, mutta ei voinut ampua finaalissa, koska oli nimetty RPO-ampujaksi.

Pesonen ja Takanen rikkoivat 116 kiekkoa ja sijoittuivat 34:nneksi ja 38:nneksi. Pesosen sarjat olivat 25+25+20+23+23 ja Takasen 24+23+24+23+22. Takanen aloitti kolme sarjaa ”pummilla”. Huono kisa ja pettynyt fiilis, hän summasi kisaurakkansa.

Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat) sivusi naisten skeetissä ennätystään 119 (24+24+23+24+24) ja pääsi hienosti kahdeksan parhaan finaaliin. Peruskisan kolme parasta olivat tuloksen 120 tehneet Kiinan Jinmei Gao, Kazakstanin Assem Orynbay ja Slovakian Danka Bartekova.

Viime syyskuussa Heinonen sijoittui samalla radalla järjestetyissä EM-kilpailuissa seitsemänneksi. Nyt tuli sama sijoitus, sillä hän jäi omassa semifinaalissaan neljänneksi (14/20).

– Minulla oli tasaista tekemistä peruskisassa. Semifinaalissa vaan kohelsin liikaa. Mutta hyvä startti kaudelle, Heinonen summasi kilpailunsa.

Naisten skeetin voitti Slovakian moninkertainen arvokisamitalisti Danka Bartekova, 38.

Larnaka on ISSF:n vuoden kolmas haulikkolajien maailmancup. Siihen osallistuu kaikkiaan 377 urheilijaa, jotka edustavat 60 maata. Suomesta kilpailuun osallistuu viisi skeet- ja kahdeksan trap-ampujaa. Miesten ja naisten trapin ensimmäinen kilpailupäivä ammutaan perjantaina. Finaalit ovat vuorossa lauantaina.

ISSF:n haulikkolajien maailmancup (skeet, trap)
25.3.–3.4. Larnaka, Kypros

Tuloksia ti 28.3.

Miesten skeet, peruskilpailu 125 kiekkoa: 1) Sven Korte Saksa 123, 2) Dustan Taylor Yhdysvallat 122, 3) Georgios Achilleos Kypros 121/uusinta 10, 4) Clive Farrugia Malta 121/9, 5) Eetu Kallioinen Suomi 121/5+2, 6) Ben Llewellin Iso-Britannia 121/5+1, 7) Andreas Chasikos Kypros 121(RPO), 8) Karl Killander Iso-Britannia 121 (RPO), 9) Azmy Mehelba Egypti 120/8, 10) Erik Pittini Italia 120/7+3, 11) Timi Vallioniemi Suomi 120/7+2, 12) Radek Procop Tshekki 120/1, 13) Federico Gil Argentiina 120/1, 14) Eric Delaunay Ranska 120/1, 15) Nicolas Lejeune Ranska 120/1, … 34) Lari Pesonen 116 (RPO), … 38) Tommi Takanen 116. 119 osanottajaa. (RPO = ranking points only)

Semifinaali 1: 1) Eetu Kallioinen Suomi 27/30, 2) Sven Korte Saksa 26/30, 3) Georgios Achilleos Kypros 25/30, 4) Azmy Mehelba Egypti 17/20.

Semifinaali 2: 1) Erik Pittini Italia 29/30, 2) Dustan Taylor Yhdysvallat 25/30, 3) Ben Llewellin Iso-Britannia 23/30, 4) Clive Farrugia Malta 14/20.

Mitaliottelu: 1) Erik Pittini Italia 38/40, 2) Eetu Kallioinen Suomi 35/40, 3) Sven Korte Saksa 24/30, 4) Dustan Taylor Yhdysvallat 17/20.

Naisten skeet, peruskilpailu 125 kiekkoa: 1) Danka Bartekova Slovakia 120/uusinta 4, 2) Jinmei Gao Kiina 120/3+2, 3) Assem Orynbay Kazakstan 120/3+1, 4) Victoria Larsson Ruotsi 119/8, 5) Chiara di Marziantonio Italia 119/7+4, 6) Marjut Heinonen Suomi 119/7+3, 7) Francisca Crovetto Chadid Chile 119/1, 8) Yiting Jiang Kiina 118/2, 9) Anastasia Eleftheriou Kypros 118/1. 60 osanottajaa.

Semifinaali 1: 1) Danka Bartekova Slovakia 25/30, 2) Francisca Crovetto Chadid Chile 24/30, 3) Assem Orynbay Kazakstan 17/30, 4) Chiara di Marziantonio Italia 13/20.

Semifinaali 2: 1) Jinmei Gao Kiina 25/30, 2) Yiting Jiang Kiina 24/30, uusinta 2, 3) Victoria Larsson Ruotsi 24/30, 1, 4) Marjut Heinonen Suomi 14/20.

Mitaliottelu: 1) Danka Bartekova Slovakia 35/40, 2) Jinmei Gao Kiina 30/40, 3) Francisca Crovetto Chadid Chile 25/30, 4) Yiting Jiang Kiina 16/20.

Kaikki tulokset ISSF:n verkkosivuilla.