Osijekin EM-kilpailut: Aleksi Leppä 36:s, Juho Kurki 40:s

Jaakko Björkbacka.
Aleksi Leppä.
Joni Stenström.
Olli Hahl.

Juho Kurki sijoittui Kroatian Osijekissa jatkuneissa 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajien EM-kilpailuissa miesten pienoiskiväärin makuun kilpailussa 40:nneksi. Jaakko Björkbacka oli 41:s. Poikien pienoiskiväärin asentokilpailussa paras suomalainen oli 36:nneksi sijoittunut Aleksi Leppä. Joukkuekilpailussa Suomi oli 13:s.

Kroatian Osijekissa järjestettävät 25/50/300m lajien (kivääri ja pistooli) EM-kilpailut jatkuivat keskiviikkona yli 30 asteen helteessä. Mitalit jaettiin Pampas-radalla eiliseen tapaan kahdessa lajissa, miesten 50m pienoiskiväärin 60 ls makuun kilpailussa ja poikien 50m pienoiskiväärin 3×40 ls kilpailussa.

Miesten 50m pienoiskivääri 60 ls, makuu

Tiistain karsinnasta keskiviikon varsinaiseen kilpailuun pääsi kaksi suomalaista: Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat) ja Jaakko Björkbacka (Lehtimäen Ampujat). Björkbackan tulos oli karsinnassa 617,3 ja Kurjen 623,6. Itse kilpailussa Björkbacka kohensi tulostaan 619,7pisteeseen ja Kurki jäi vajaat neljä pistettä karsinnan tuloksestaan.

Suomalaiskaksikolla oli lopulta eroa vain kymmenys, sillä Kurjen tulos oli 619,8. Aiemmin heinäkuussa järjestetyssä Granadan maailmancupissa he ampuivat saman tuloksen (623,8).

– Nyt me sentään saimme kymmenyksen eron aikaiseksi, Björkbacka naurahti.

Kurjen sarja oli 102,5+103,4+104,3+102,7+104,1+102,8 ja Björkbackan 103,2+103,2+103,2+103,4+102,9+103,7. Kurki sijoittui 40:nneksi ja Björkbacka 41:nneksi.

– Ei se nyt ihan huonosti mennyt. Tuntuma oli hyvä, mutta en vain osunut tarpeeksi keskelle, Kurki summasi kilpailun napakkaan tapaansa.

Björkbacka puolestaan sanoi, että jos jokaiseen sarjaan tulisi puolitoista pistettä lisää, niin ”sitten se alkaisi olla”.

– Tänään ei kuitenkaan ollut yhtään huonoa laukausta – siis sellaista, jonka olisin jättänyt ampumatta, hän sanoi.

Kurki, 21, on menestynyt tämän vuoden aikana erinomaisesti. Hän voitti ilmakiväärin EM-pronssia maaliskuussa ja on sen jälkeen saavuttanut kolme maailmancupin finaalipaikkaa. Kurki ja Björkbacka alkavat nyt keskittyä sunnuntaina käytävään 50m pienoiskiväärin 3×40 ls kilpailuun.

– Jos kaikki menee nappiin, niin eiköhän sieltä finaalipaikka tule, Kurki sanoi.

Ampumaurheiluliiton kiväärilajien päävalmentajan Juha Hirven mukaan Kurjen ja Björkbackan ammunta oli tänään ”ookoo”.

– Kymmenyksiä ei tule ihan riittävästi. Sellaista 10,4:n vauhtia pitäisi nakutella, Hirvi sanoi.

Finaaliraja oli 624,7. EM-kultaa voitti Ranskan Valerian Sauveplaine 0,2 pisteen erolla saksalaiseen Henri Junghäneliin.

Eilisen joukkuekilpailun voitti Ranska uudella ME-tuloksella 1873,6. Valko-Venäjä hävisi sille vain vajaan pisteen (1872,7), ja Tanska oli kolmas (1872,0). Suomi sijoittui 20:nneksi tuloksella 1849,1. Björkbackan ja Kurjen lisäksi joukkueessa ampui Juha Rutonen (Sodankylän Ampujat).

Poikien 50m pienoiskivääri 3×40 ls

Poikien 50m pienoiskiväärin 3×40 ls kisaan osallistuivat suomalaisista Olli Hahl (Mikkelin Ampujat), Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) ja Joni Stenström (Raseborgs Skyttar). He kaikki poistuivat kisapaikalta paitsi hikisinä myös pettyneinä, sillä tulokset eivät olleet sellaisia, joita he lähtivät EM-kisoihin tekemään.

Stenström jopa sanoi, että häntä ”melkein hävettää tulla Kroatiaan asti ja ampua noin huonosti”. Hän jäi tavoitteestaan 10-15 pistettä. Hänen tuloksensa oli 1135. Polvelta hän tähtäsi 378, makuulta 386 ja pystystä 371 pistettä.

– Makuu meni persiilleen. Sen olisi pitänyt olla kymmenen pistettä parempi. En yleensä aseta tulostavoitteita, mutta nyt kisan voi sanoa menneen alakanttiin, Stenström sanoi.

– Jos tulos olisi ollut yli 1140 pistettä, se olisi ollut kohtuullinen. Jos se olisi ollut yli 1150 pistettä, se olisi ollut hyvä. Nyt se oli huono.

Toisen kerran EM-kilpailuissa kilpaillut Stenström myönsi, että kisajännitys tuntui aluksi, mutta kisan edetessä jännityksen suhteen oli helpompaa. Hän sijoittui 39:nneksi.

– Ei muuta kuin enemmän töitä jatkossa, hän sanoi.

Leppä oli paras suomalainen, kun hän sijoittui 36:nneksi. Hän tähtäsi 1137 pistettä (polvi 380, makuu 391, pysty 366). Leppä harmitteli sitä, että ”aina joku osa pettää” eikä hän pääse omalle tasolleen.

– Hyviä tuloksia ei ole tullut tällä kaudella. Polvessa kaksi viimeistä sarjaa oli nyt vaikeita, mutta makuulta kaksi viimeistä sarjaa sen sijaan oli hyviä. Oliko pystyn tulos niin huono? Voi h…tti, hän tokaisi kuultuaan tuloksensa.

Leppä pyyhki hikeä otsaltaan varusteita pakatessaan, joi vettä ja suuntasi katseensa perjantaina kilpailtavaan 50m pienoiskiväärin makuun kilpailuun. Kun asentokilpailussa makuun kaksi viimeistä sarjaa onnistui, on siitä hyvä jatkaa ylihuomenna, hän arvioi.

Hahl osallistui nyt ensimmäisen kerran arvokilpailuihin. Nuorukaisen arvokisadebyytti ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, sillä tulokseksi tuli 1109. Se oikeutti 50. sijaan.

– Mikään ei sujunut, en tiedä… hän mietti kisan päätyttyä.

Hahlin tulos polvelta oli 366 pistettä. Makuulta hän tähtäsi 383 ja pystystä 360 pistettä.

– Pettynyt olen. Tekemisestäni puuttui rentous. Joka asennossa oli muutama hyvä hetki, mutta ne eivät kauan kestäneet, hän naurahti.

Finaaliraja oli 1152. Euroopan mestaruuden voitti Saksan Andre Link. Joukkuekilpailussa Suomi sijoittui 13:nneksi. Saksa vei voiton, Venäjä nappasi hopeaa ja Sveitsi sijoittui pronssille.

Torstain suomalaiset

Torstaina EM-mitalit jaetaan kolmessa lajissa: naisten 25m urheilupistoolissa sekä naisten ja tyttöjen 50m pienoiskiväärin makuun kilpailuissa. Pistoolissa suomalaisista mukana on Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseuraa edustava Ritva Karri.

Naisten kiväärissä kilpailee Marjo Yli-Kiikka (Isonkyrön Metsäst
ys- ja Ampumaseura) ja tyttöjen kiväärissä kolmikko Katarina Långström (Esbo Skytteförening), Riikka Parviainen (Savonlinnan Metsästys- ja Ampumaseura), Annika Sihvonen (Savonlinnan Metsästys- ja Ampumaseura). Tytöt osallistuivat tiistaina pienoiskiväärin asentokilpailuun.

Osijekin EM-kilpailuihin osallistuu 580 ampumaurheilijaa 39 maasta. Lajeja on 23, ja viimeinen kilpailupäivä on perjantai 2. elokuuta. Kilpailusuorituksia on yhteensä 974.

Saksan Suhlissa kilpaillaan haulikon ja liikkuvan maalin EM-mitaleista 28.7.-8.8. Sinne on nimetty 24 suomalaista ampumaurheilijaa.

25/50/300m lajien EM-kilpailut, kivääri ja pistooli
Osijek, Kroatia 21.7.-3.8.

Tuloksia ke 24.7.

Miesten 50m pienoiskivääri 60 ls makuu + finaali: 1) Valerian Sauveplaine Ranska 208,8 (peruskilpailu 629,4), 2) Henri Junghänel Saksa 208,6 (625,8), 3) Sergei Martinov Valko-Venäjä 187,4 (627,2), 4) Nazar Louginets Venäjä 166,4 (624,7), 5) Artem Hadjibekov Venäjä 144,7 (626,7), 6) Ivica Stritof Kroatia 123,0 (626,3), 7) Stian Bogar Norja 102,9 (626,6), 8) Lionel Cox Belgia 80,8 (624,7), … 40) Juho Kurki Suomi 619,8, 41) Jaakko Björkbacka Suomi 619,7.
Joukkuekilpailu: 1) Ranska 1873,6 (ME), 2) Valko-Venäjä 1872,7, 3) Tanska 1872,0, … 20) Suomi 1849,1.

Poikien 50m pienoiskivääri 3×40 ls+ finaali: 1) Andre Link Saksa 455,1 (peruskilpailu 1167), 2) Simon Weithaler Italia 452,8 (1152), 3) Gernot Rumpler Itävalta 440,6 (1156), 4) Alexis Raynaud Ranska 426,2 (1152), 5) Roberto May Sveitsi 416,5 (1156), 6) Vladimir Maslennikov Venäjä 406,4 (1163), 7) Andrii Syrovnia Ukraina 395,9 (1156), 8) Sergei Kasper Ukraina 393,8 (1153), … 36) Aleksi Leppä Suomi 1137, … 39) Joni Stenström Suomi 1135, … 50) Olli Hahl Suomi 1109.
Joukkuekilpailu: 1) Saksa 3462, 2) Venäjä 3453, 3) Sveitsi 3447, … 13) Suomi 3381.

EM-kilpailujen ohjelmaa (ajat Suomen aikaa)