Tommi Takanen ja Marjut Heinonen skeetin Suomen mestareiksi
2.8.2020 klo 18:42

”Hyvinkäällä on kiva kilpailla SM-kisoissa”, Tommi Takanen sanoi. Hän on voittanut SM-kultaa siellä 2017 ja 2020. (Kuvat: Lassi Palo)

Tommi Takanen voitti miesten skeetin Suomen mestaruuden sunnuntaina Hyvinkäällä. Hän sivusi kovatasoisessa finaalissa Suomen ennätystä tuloksellaan 59. Naisten SM-kultamitali meni Marjut Heinoselle, joka uusi viimevuotisen mestaruutensa.

Marjut Heinonen uusi Hyvinkäällä viimevuotisen Suomen mestaruutensa.

Miesten ja naisten skeetin SM-kilpailut järjestettiin viikonloppuna Hyvinkäällä. Lauantaina ammuttiin ensimmäisen kilpailupäivän 75/125 kiekkoa, ja sunnuntaina olivat vuorossa peruskilpailun viimeiset 50 kiekkoa ja finaalit. Finaaleihin pääsi peruskisan kuusi parasta.

Ensimmäisen päivän jälkeen miesten kilpailua johti Ala-Hämeen Ampujien Samuli Ahokas, joka rikkoi kaikki 75 kiekkoa. Saman seuran Eetu Kallioinen oli toisena tuloksellaan 74 ja Timo Laitinen (Sibbo Skyttegille) kolmantena samalla tuloksella kuin Kallioinen.

Skeetin SM-mitaleista kilpailtiin aurinkoisissa olosuhteissa sunnuntai-iltapäivään asti, jolloin sade kasteli ampumaurheilijat. Laitinen ja Kallioinen tekivät lopulta peruskisan parhaan tuloksen, kun taululle kirjattiin tulos 122. Laitisen sarjat olivat 25+25+24+24+24 ja Kallioisen 25+25+24+25+23.

Oskari Kössi (SSG), Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura) ja Ahokas rikkoivat 120 kiekkoa. Santeri Syrjätie (Honkajoen Seudun Ampujat) selvitti kuudentena miehenä tiensä finaaliin tuloksellaan 118.

Tasaisessa ja kovatasoisessa finaalissa voittoon nousi Takanen, joka sivusi finaali-SE:tä tuloksellaan 59/60. Kallioinen sai hopeaa rikottuaan 57 kiekkoa ja Laitinen pronssia (47).

– Kauden päätavoite tuli nyt täyteen. Hyvinkäällä on kiva käydä SM-kisoissa, tyytyväinen Takanen viittasi vuoteen 2017, jolloin hän voitti Hyvinkäällä edellisen mestaruutensa.

– Tiesin olevani kovassa kunnossa. Peruskisa jäikin vähän kaivelemaan, mutta finaali-SE:n sivuaminen kyllä maistuu! Finaali oli tiukka kisa. Hoin itselleni, että pitää antaa mentaalisesti itselle mahdollisuus. Sitä minä hoin. Olosuhteet olivat loistavat.

Niina Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat) johti naisten kilpailua ensimmäisen päivän jälkeen tuloksellaan 71. Hän piti asemansa peruskisan loppuun asti tekemällä parhaan tuloksen 114 (23+24+24+21+22). Aaltonen jäi ennätyksestään kahden kiekon päähän.

Ala-Hämeen Ampujien Kaisa Kurki oli peruskisan kakkonen tuloksellaan 111. Heidi Hämäläinen (Sibbo Skyttegille) ja viime vuoden Suomen mestari Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat) tekivät tuloksen 110.

Finaaliraja kymmenen naisen kilpailussa oli 98. Finaalissa Heinonen teki tuloksen 53/60, jolla hän uusi viimevuotisen mestaruutensa:

Marjut Heinonen matkalla kohti SM-kultaa.

– Kultamitali tuntuu erittäin hyvältä! Olen tyytyväinen finaaliammuntaani, Heinonen hymyili. Hän voitti Hämäläisen kolmella kiekolla.

– Toisella kierroksella oli jotain ihmejuttuja, mutta sain kasattua itseni, ja päätin, että finaalissa ammun omaa varmaa ammuntaani. Tämä oli kauden toinen ja todennäköisesti samalla viimeinen kilpailuni. Vuosi on ollut kaikkiaan erittäin poikkeuksellinen, Heinonen viittasi koronavirusepidemiaan, jonka takia suurin osa kilpailuista on peruttu.

– Nyt olikin tosi kiva ampua kilpaa, Heinonen sanoi.

Ala-Hämeen Ampujat (Aleksi Ahokas, Eetu Kallioinen,Timi Vallioniemi) voitti Y-sarjan joukkuekilpailun. Myös N-sarjan voitto meni A-HA:lle (Kaisa Kurki, Marja Mäkelä, Nea Vallioniemi).

Skeetin SM-kilpailut (miehet ja naiset)
1.-2.8. Hyvinkää

Tuloksia su 2.8.

Miesten skeet 125 kiekkoa + finaali 60 kiekkoa: 1) Tommi Takanen LAS 59/sivuaa finaali-SE:tä (120), 2) Eetu Kallioinen A-HA 57 (122), 3) Timo Laitinen SSG 47 (122), 4) Oskari Kössi SSG 38 (120), 5) Santeri Syrjätie HoSA 28 (118), 6) Samuli Ahokas A-HA 17 (120). 56 osanottajaa.

Naisten skeet 125 kiekkoa + finaali 60 kiekkoa: 1) Marjut Heinonen OSH 53 (110), 2) Heidi Hämäläinen SSG 50 (110), 3) Jenna Kössi SSG 38 (98/uusinta 2), 4) Jaana Grahn L-HA 28 (101), 5) Niina Aaltonen RSA 21 (114), 6) Kaisa Kurki A-HA 13 (111), 7) Marja Mäkelä A-HA 98/0. 10 osanottajaa.