Kategoria: Mustaruuti

Etäosallistuminen mahdollista osaan lajiparlamenteista

Osa lajijaostoista tarjoaa mahdollisuuden osallistua tulevana lauantaina 30.10.2021 Kisakalliossa pidettävään lajiparlamenttiin etäyhteydellä.

Etänä voi osallistua seuraaviin lajiparlamentteihin:

  • Pistooli
  • Kivääri
  • Siluetti

Etäosallistujien tulee ilmoittautua viimeistään perjantaina 29.10.2021 klo 14.00 osoitteeseen sanna.hellgren@ampumaurheiluliitto.fi. Ilmoita nimesi lisäksi sähköpostiosoite, jolla osallistut etäkokoukseen ja laji, jonka parlamenttiin osallistut. Pistoolin parlamenttiin voi ilmoittautua myös osoitteeseen jussi.ahomaki@ammunnantulospalvelu.fi.

Tarkemmat tiedot lajiparlamenttien aikataulusta

 

Nyt on aika ehdottaa Kultahippupalkittavia

Nyt on aika ehdottaa Kultahippupalkittavia

SAL:n nuorisovaliokunta valitsee vuosittain vuoden Kultahippuampujan, -ohjaajan ja -seuran.
Kultahippuhuomionosoituksia ei jaeta vain menestyksen perusteella, vaan huomionosoituksensaajat ovat aktiivisia ja reiluja Kultahipputoiminnassa. (lisää…)

Liiton uudet toimintasäännöt voimaan

Ylimääräisen liittokokouksen kesäkuussa hyväksymät liiton uudet toimintasäännöt on nyt hyväksytty ja rekisteröity Patentti- ja rekisterihallituksessa. Uudet säännöt tulivat tämän myötä voimaan 15.9.2021.

Sääntömuutosprojekti kesti kaikkineen yli kolme vuotta. Keskeisinä periaatteina sääntöjen uudistustyölle oli uudenaikaistaa säännöt toimintaympäristön muuttuessa ja tehdä säännöt samalla mahdollisimman ajattomiksi ja selkeiksi. Myös läpinäkyvyyttä haluttiin lisätä. Organisaatiorakenteeseen ei kuitenkaan puututtu.

Keskeisimmät muutokset uusissa säännöissä koskevat kurinpitoa, sähköistä asiointia ja jäsentyyppien tarkempaa määrittelyä.

Kurinpitovalta siirrettiin hallitukselta kurinpitovaliokunnalle sekä dopingrikkomuksissa Suomen antidopingsäännöstössä mainitulle kurinpitoelimelle ja vakavissa eettisissä rikkomuksissa urheilujärjestöjen yhteiselle kurinpitoelimelle, joka aloittaa toimintansa 1.1.2022 alkaen.

Sähköisen asioinnin muutokset liittyvät erityisesti kokousten etäosallistumisen sallimiseen ja kokouskutsujen ja -materiaalien toimittamiseen jatkossa sähköisesti. Etäosallistumismahdollisuuden myötä tuli muutoksia myös liiton äänestys- ja vaalijärjestykseen, joka niin ikään hyväksyttiin kesäkuun ylimääräisessä liittokokouksessa.

Jäsentyyppien osalta liittoon ei edelleenkään kuulu henkilöjäseniä, mutta yhdistyksiä, jotka voivat kuulua liittoon jäseninä muotoiltiin tarkemmin. Liittoon voidaan vastedes hyväksyä jäseneksi seuraavat rekisteröidyt yhdistykset, joilla on liittohallituksen hyväksymät säännöt (kohtien 1-2 yhdistykset):

  1. ampumaurheiluyhdistykset ja yhdistykset, joiden pääasiallinen toiminta on ampumaurheilu,
  2. yhdistykset, joiden sääntöihin kirjattu pääasiallinen toiminta on muu kuin ampumaurheilu, ampumaurheilujaostojensa kautta sekä
  3. muut yhdistykset, joiden toimintaan kuuluu ampumaurheilu ja sen kehittäminen.

Paljon keskustelua prosessin aikana herättänyt liiton tiedoksisaantioikeus liittyen jäsenmaksuperusteiden oikeellisuuden tarkastamiseen muotoiltiin lopulta niin, että liitto voi halutessaan pyytää jäsenyhdistyksen toiminnantarkastajalta lausunnon selvittääkseen jäsenmaksuperusteiden oikeellisuuden.

Lisäksi muutoksia tuli muun muassa liittokokouksen pitoaikaan, joka aikaistui syys-marraskuuhun ja oikeuteen edustaa liittokokouksissa. Jäsenmaksujen maksamiseen tuotiin sääntöihin toinen vaihtoehtoinen toimintatapa sähköistä rekisteriä (tällä hetkellä Suomisport) hyödyntäen. Kunniajäsenten tilalle tuli kunniakilta, johon voidaan nimetä henkilöitä käytännössä samoin perustein kuin aiemmin kunniajäseniksi. Lisäksi liittovaltuuston valintamenettelyä tarkennettiin lisäämällä aluejaostojen valtaa ja vahvistettiin ehdollepanotoimikunnan asema ja äänestys- ja vaalijärjestys. Uusissa säännöissä sitouduttiin urheilun oikeusturvalautakunnan toimivaltan sekä laajennettiin aiempaa antidopingsitoumusta myös kilpailumanipulaation ehkäisemiseen ja eettiseen säännöstöön.

Toimintasäännöt löytyvät liiton materiaalisalkusta.

Jatkossa on tarkoitus muuttaa vielä sääntöjen pykäliä 2, 4 ja 25, jotka vaativat kahden kokouksen käsittelyä ja jotka eivät ole muutosprosessin aikana osoittautuneet kiistanalaisiksi.

Ilmoittaudu 1-tason valmentajakoulutukseen 31.8. mennessä

Tarkkuuslajit (ammunta, curling, jousiammunta ja keilailu) järjestävät yhteistyössä I-tason valmentajakoulutuksen joka syksy. Koulutus sisältää yhteensä kolme lähijaksoa (pe-su), joista kaksi on yleisjaksoa ja kolmas toteutetaan lajikohtaisesti erillisenä. Koulutus sisältää lähijaksojen lisäksi oppimistehtäviä. Koulutuksessa painotetaan tiedon soveltamista käytännön valmennustyöhön. Koulutuksen aikana harjoitellaan valmentajan taitoja yhdessä muiden kurssilaisten kanssa.
Lähijaksot alkavat perjantaisin klo 17.00 ja päättyvät sunnuntaisin klo 15.00.

Ilmoittautuminen vuoden 2021 I-tason koulutukseen on käynnissä!

Yhteinen lähijakso 17. -19.9.2021: Harjoittelun perusteet, Kuortane
• Fyysiset ominaisuudet ja harjoittelu
• Yksittäisen harjoituksen suunnittelu ja ohjaaminen
• Lasten ja nuorten kehittyminen ja harjoittelu
• Valmentajana kehittyminen

Yhteinen lähijakso 8. -10.10.2021: Valmennuksen periaatteet, Kisakallio
• Valmentajan ominaisuudet
• Taitovalmennus
• Oppiminen ja opettaminen
• Psyykkinen valmennus
• Paraurheilijoiden valmentaminen

1-tason kurssikirja

Lajitaitojen oppimisen perusteet (lajikohtaisesti)
• Em. yhteisten jaksojen lisäksi kullekin tarkkuuslajille
järjestetään yksi lajitaitojen oppimisen perusteisiin
liittyvä koulutusviikonloppu. Niiden ajankohdat ilmoitetaan
syksyllä 2021 koulutukseen ilmoittautuneille.

Koulutuksen hinta
Koulutuksen hinta on 250 euroa/jakso sisältäen koulutuksen ja majoituksen täysihoidolla (2 hh). Koulutus sisältää yhteensä kolme jaksoa. Lisähinnasta on mahdollista majoittautua yhden hengen huoneessa sekä ostaa iltapala.

Koulutuksessa käytetään kurssikirjaa Lasten ja Nuorten Hyvä Harjoittelu (32€+postituskulut).
Kurssikirja laskutetaan ensimmäisen laskun  hteydessä.

Ilmoittautuminen päättyy 31.8.2021.
Mukaan mahtuu kaikista tarkkuuslajeista enintään 15 valmentajaa/tarkkuuslaji ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Mikäli osallistujia tulee yli kiintiön, lajiliitot valitsevat osallistujat. Kaikkien lajien ilmoittautumiset suoritetaan kootusti internetissä täällä.

1 tason valmentajakoulutus 2021 pdf

 

 

 

 

 

 

Ampumaurheilun tiedustelut
Timo Rautio
Suomen Ampumaurheiluliitto
timo.rautio@ampumaurheiluliitto.fi
puh. 040 8202300

Janhunen rohmusi mitaleita ja kolme SE:tä mustaruudin SM-kilpailuissa Sipoossa

Viime viikonvaihteessa mustaruudin SM-kilpailuissa Sipoossa mitalirohmuksi osoittautui Vammalan Seudun Ampujien (VamSA) Jari Janhunen, 47. Saaliiksi tuli 3 kultaa (Colt O, Cominazzo R, Mariette R), 3 hopeaa (Remington O, Lorenzoni O, Donald Malson O) ja yksi pronssi (Pennsylvania O). Lisäksi vaimo Helene Janhunen, 49, nappasi hopeaa (Minié R). Kokemäelle matkasi siis Sipoosta peräti 8 mitalia kahden päivän helteisen uurastuksen tuloksena.

Jari Janhunen keräsi lisäksi haaviinsa kolme uutta Suomen ennätystä (Remington, Pennsylvania, Donald Malson) alkuperäisaseilla (O). Lisäksi hän voitti Penan Kentucky-kiertopalkinnon. Janhunen on harrastanut mustaruutia jo hyvän aikaa, sillä hänen ensimmäinen Suomen mestaruutensa on jo 30 vuoden takaa.

Vammalan Seudun Ampujien Jari Janhunen oli mustaruudin SM-kisojen yksi mitalirohmuista: 3
kulta-, 3 hopea- ja 1 pronssimitalia. Saavutusta kaunisti lisäksi 3 SE-tulosta. Puoliso, Helene
Janhunen, saavutti Minié-lajissa Y-sarjan hopeamitalin. Kuva: Matti Erkkilä.

 

Kilpailut järjestettiin SSG:n radalla Sipoossa tukalan helleaallon aikana. Arviot kuumuuden vaikutusta kilpailuun vaihtelivat. Ilmeisesti jotkut kilpailijat kestivät sitä paremmin, jotkut huonommin. Joka tapauksessa sade oli sama kaikille.

Ensimmäiset mustaruudin SM:t järjestettiin Orivedellä 1979. Sellaisia kilpailijoita, jotka ovat osallistuneet joka ikiseen kisaan siitä lähtien, on vain kolme: Pentti Kataja (SaSA), Veikko Ratsula (TSA) ja Matti Lehto (TSA). Kaikki kolme olivat mukana Sipoon kisoissakin.

Naisten lajin Valkyriessa tarvittaisi kolme osanottajaa, jotta palkintoja voitaisi jakaa. Näin montaa ei saatu kehiin, joten palkinnot jäivät tällä kertaa jakamatta. Tästä huolimatta naisampuja Helene Janhunen ei pelkää lajin näivettymistä.

Replikat yleisimpiä

Tuloksissa ”O” tarkoittaa original eli alkuperäisase, ”R” on replika eli alkuperäisaseiden kopio. Replikat olivat Sipoossa reippaasti yleisempiä kuin alkuperäisaseet. Monilla on periaate ampua alkuperäisillä, mutta tämä on myös rahakysymys. Alkuperäiset aseet rupeavat vanhentumaan ja harventumaan ripeästi ja tämä heijastuu kilpailuvälineen hintaan. Kun alkuperäisase rupeaa nousemaan arvoltaan rankasti, voi olla, ettei sillä enää raaski ampuakaan.

Onneksi on laadukkaita replikoita. Eräänä esimerkkinä mainittakoon saksalaisen Feinwerkbaun valmistama Rogers & Spencer-revolveri. Italialaiset Uberti ja Pedersoli valmistavat suhteellisen edukkaita replikoita.

SM 2021 tulokset

Teksti: Pekka Suuronen


Matti Lehto ampuu haulikolla. Savupilvi on näyttävä. Kuva: Matti
Erkkilä.