Avainsana: Sporting

Hanni kahdeksas junior-sarjassa Sportingin MM-kisoissa Italiassa, Suomen juniormaajoukkue neljäs

Suomen maajoukkuejuniorit ampuivat loistavasti Italian Orvietossa järjestetyissä sportingin MM-kilpailuissa. Tiukan kisan jälkeen Roope Hanni sijoittui 8:ksi junior-sarjassa tuloksella 183 kiekkoa 200:sta ja oli kisan paras suomalainen. Rasmus Kumpuvaara oli junior-sarjan 17. tuloksella 174 ja Anton Selén 24. tuloksella 170 kiekkoa. Junior-sarjan voitti italialainen Cristian Camporese tuloksella 193 kiekkoa.

– Kilpailu alkoi minulla heti hyvin, ammunta tuntui helpolta ja kaikki tuntui tosi varmalta tekemiseltä, kertoo Roope Hanni.

– Toisen päivän onnistuminen nosti fiilistä vielä yhä enemmän ja luottamus itseeni kasvoi koko ajan. Kiekkoja oli monenlaisia, mutta mikään ei tuottanut vaikeuksia.

Joukkuekisassa Suomen juniormaajoukkue oli hienosti neljäs yhteistuloksella 527. Italian maajoukkue voitti tuloksella 545, USA oli toinen tuloksella 542 ja Ranska kolmas tuloksella 535. Kisoihin osallistui 976 ampujaa, joista 10 suomalaista.

Maajoukkueampujien mielestä kisajärjestelyt olivat eriomaiset ja kilpailupäivät hyvin ajoitettu, joten suurempia jonottamisia ei tullut ollenkaan ampuma-asemille.

– Kiekot olivat hienoja, teknisiä ja osa erittäin haastavia. Oli myös mukava päästä ampumaan maastossa, jossa oli korkeusvaihtelua, kertoo Rasmus Kumpuvaara.

– Omalta kohdalta kisa meni hyvin, kun kaikki kierrokset pysyivät yli 20 paikkeilla, varsinkin kun tein päätöksen lähteä kisaan kolme päivää ennen kisoja, enkä kovasti ehtinyt valmistautumaan. Ammunta tuntui kuitenkin hyvältä ja vaikeammatkin kiekot hajosivat hyvin, muutamia turhia pummeja siinä kuitenkin tuli. Muuten oli hyvää tekemistä itseltä.

Open-sarjassa Mikko Kiviniemi oli 223. tuloksella 173 kiekkoa. Jussi Mäki-Hokkonen oli 258. tuloksella 171, Marko Tikkanen 298. tuloksella 169, Pekka Hanni 377. tuloksella 165, Juha Kumpuvaara 434. tuloksella 162 ja Mika Arvela 587. tuloksella 154 kiekkoa. Open-sarjan voitti italialainen Alessandro Gaetani, joka myös voitti senior-sarjan, tuloksella 195 kiekkoa. Juho Markkula oli senior-sarjan 105. tuloksella 159 kiekkoa.

Teksti: Anci Sandås

Kuvat: Roope Hanni ja Double barreled picture company

Rasmus Kumpuvaara, kuva: Double barreled picture company

Sportingin SM-mitalit ratkottiin viikonloppuna Porissa

Satakunnan Ampujat ry järjesti viikonloppuna Sportingin SM-kisat Porissa. Kisaan osallistui 113 ampujaa. Lauantaina ammuttiin 100 kiekkoa ja sunnuntaina 100 kiekkoa.

Ensimmäisen helteisen kisapäivän jälkeen Juhani Moilanen, Oulun Metsästys- ja Ampumaseura (OMAS), oli kisan yleisen sarjan johdossa tuloksella 95 kiekkoa. Moilasen tahti jatkui kisan toisenakin päivänä ja päivän lopussa Moilanen voitti yleisen sarjan kokonaistuloksella 181 kiekkoa.

– Ammunta oli kyllä helppoa ensimmäisenä päivänä, ei tullut helpoista kiekoista pummeja ollenkaan. Toisena päivänä oli jo aika työlästä. Mutta mukava saada viimeinkin mestaruus, sanoo Moilanen.

Harri Heinonen, Suomen Metsästysyhdistys (SMY) oli yleisen sarjan toinen tuloksella 178 ja Mattias Blomster, Sibbo Skyttegille (SSG), kolmas tuloksella 176 kiekkoa.

Y17-sarjassa Hyvinkään Metsästysampujien (HyMa) Roope Ojansuun johtoasema pysyi ensimmäisen päivän jälkeen kisan loppuun asti tuloksella 161 kiekkoa.

– Tämä ensimmäinen SM-kulta tuntuu kyllä ihan hyvältä. Oli hieno kisa, jotkut radat oli helpompia ja jotkut taas vaikeampia, mutta aika samantyyppisiä molempina päivinä, sanoo Ojansuu.

Erno Heiska, Nivalan Urheilijat (NU) oli Y17-sarjan toinen tuloksella 149 ja Onni Salo, Satakunnan Ampujat (SA) kolmas tuloksella 130 kiekkoa.

Y20-sarjan voitti OMASin Rasmus Kumpuvaara tuloksella 164 kiekkoa. ”Pystyin puolustamaan mestaruutta viime vuodelta, joten kivalta tuntuu. Kisa oli aika haastava, oli monipuolisia kiekkoja, oli vaikeita, mutta myös ihan peruskiekkoja. Ensimmäinen päivä oli ihan hyvää tekemistä, mutta toisena päivänä oli hieman haasteita löytää oikea fiilis. Viimeiseillä radalla sain kuitenkin 22 kiekkoa, mikä oli ihan hyvä.”

SSG:n Anton Selén oli Y20-sarjan toinen tuloksella 160 ja OMASin Roope Hanni kolmas tuloksella 152 kiekkoa.

Naisten sarjan voiton vei OMASin Johanna Huotari tuloksella 130 kiekkoa.

– En ollut ihan terävimmilläni. Radat oli hyvät, mutta koska sporting kisojen järjestäminen on suuritöistä ja vaatii radoilta tekijöitä ja ratakapasiteettia, niin sporting-kilpailuja on aika vähän, eikä niihin saa sellaista rutiinia kuin esimerkiksi Compakiin. Sporting on kuningaslajina omanlaisensa ja vaatii hyvää keskittymistä. Jokainen ammuntapaikka oli erilainen molempina päivinä, oli peruskiekkoa sekä kiperiä teknisiä kiekkoja eri etäisyyksille vaihtelevasti ja jos yhtään olit nukuksissa, niin se kostautui heti, kommentoi Huotari.

Anja Pekkala-Mähönen, Kiuruveden Erä- ja Urheiluampujat (KEUA), oli naisten sarjan toinen tuloksella 127 ja Laura Peltokangas Jakobstads Skytteförening (JSF) kolmas tuloksella 125 kiekkoa.

Y56-sarjan voitti OMASin Pauli Moilanen tuloksella 166 kiekkoa. Ilpo Mattila, Raahen Haulikkoampujat (RaHa), oli toinen tuloksella 159 ja SSG:n Petri Kokkonen kolmas tuloksella 158.

Y66-sarjan voitti SSG:n Kalle Suominen tuloksella 143, toisena oli Rune Lindström, Raseborgs Skyttar (RS) tuloksella 138 ja kolmantena SA:n Arto Blom tuloksella 135.

Y73-sarjan voitti Pertti Laine, Keski-Suomen Ampujat (KSA), tuloksella 147 kiekkoa. Martti Paananen SSG:ltä oli toinen tuloksella 120 ja Markku Aaltonen, Valkeakosken Rihla, kolmas tuloksella 118.

Kuvat: Johanna Huotari