Purkit2Antidopingtoiminta

Suomen Ampumaurheiluliiton antidopingsäännöstö muodostuu kulloinkin voimassa olevasta Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) vahvistamasta antidopingsäännöstöstä (Suomen antidopingsäännöstö), kansainvälisen lajiliiton ja kansallisen lajiliiton antidopingsäännöstöstä ja -määräyksistä sekä Kansainvälisen olympiakomitean (IOC) antidopingsäännöstötä sekä Kansainvälisen paralympiakomitean (IPC) antidopingsäännöstöstä.

Suomen urheilun eettinen keskus julkaisee ”Kielletyt lääkeaineet ja menetelmät” -luetteloa, joka perustaa Maailman antidopingtoimiston (WADA) julkaisemaan luetteloon urheilussa kielletyistä lääkeaineista ja menetelmistä. SUEKin sivuilta löytyvä luettelo on aina ajantasalla. Lisäksi saatavilla on SUEKin tarjoama ilmainen KAMU-lääkehaku -mobiilisovellus, jonka ladata sovelluskaupasta. Mobiilisovellus helpottaa kiellettyjen ja sallittujen lääkkeiden etsimisen ja tunnistamisen lisäksi erityisesti niitä, jotka käyttävät säännöllisesti tai satunnaisesti joitakin lääkkeitä. Sovellukseen voi merkitä tähdellä kaikki ne lääkkeet, joita joskus käyttää, jolloin ne muistaa myös dopingtestitilanteessa, kun testauspöytäkirjaan kirjataan käytetyt lääkkeet tietyltä ajanjaksolta ennen testiä.

Koehenkilön näytettä ei analysoitu. (Kuva: Lassi Palo)
Koehenkilön näytettä ei analysoitu. (Kuva: Lassi Palo)

Urheilijat ja urheilun piirissä toimivat ovat velvollisia noudattamaan ja tuntemaan yleisesti urheilussa ja omassa lajissa sovellettavat voimassa olevat antidopingsäännöstöt ja säännöt.

SUEKin sivut

Muista ladata kännykkääsi ilmainen KAMU-mobiilisovellus puhelimesi käyttöjärjestelmän mukaisesta sovelluskaupasta! KAMU-lääkehaku löytyy myös SUEKin nettisivuilta.

Erivapaus urheilijan lääkityksessä
Kansainväliset erivapauskäytännöt
Astmalääkitys
Lajikohtainen tasomäärittely
ERKKA-erivapauskone
KAMU-lääkehaku
ILMO – ilmoita urheilurikkomuksesta

Ampumaurheiluliiton antidopingohjelma on vuodesta 2021 alkaen osana Rehellisen kilpailun ohjelmaa.